Wat nu?
Overlijden thuis
De eerste stap bij een overlijden waar geen arts bij aanwezig was, is om de huisarts of huisartsenpost in te lichten. Na een overlijden moet er volgens de wet eerst een arts komen die een verklaring van overlijden (het schouwrapport) opstelt.
Als de arts is geweest, kun je mij direct bellen. Ik ben 24/7 bereikbaar, dus ook ‘s nachts. Tijdens ons telefoongesprek bespreken we kort wat er op dat moment nodig is en wanneer ik langskom. Wanneer ik bij je ben bespreken we als eerste de verzorging en de opbaring.
Overlijden in ziekenhuis- of verzorgingshuis
Als je naaste zich in het zieken- of verzorgingshuis bevond, zal meestal de dienstdoende arts daar het overlijden vaststellen. De verpleegkundigen zullen met je de situatie bespreken. Vaak zal de verpleging een stukje van de laatste verzorging verlenen. Het tijdelijk overbrengen naar het mortuarium van het ziekenhuis is gebruikelijk.
Als de verpleging aangeeft klaar te zijn, kun je mij direct bellen. Ik ben 24/7 bereikbaar, dus ook ‘s nachts. Tijdens ons telefoongesprek bespreken we kort wat er op dat moment nodig is en wanneer ik langskom. Wanneer ik bij je ben bespreken we als eerste de verzorging en de opbaring.
Nog even alles op een rij:
* Bel de huisarts voor het vaststellen van het overlijden en het maken van een schouwrapport.
* Nadat de arts is geweest mag je mij bellen.
* Zoek alvast kleding uit.
* Zoek alvast het legitimatiebewijs van de overledene en leg deze klaar.
Onze eerste afspraak wordt ook wel een regelgesprek genoemd. Ik kom bij jullie langs, luister naar jullie verhaal en samen stemmen we af wat nodig en gewenst is. Tijdens dit eerste gesprek hoeven we niet meteen alles van a tot z te regelen. Tijdens de dagen in de aanloop naar de uitvaart maken we steeds meer concreet. Informeer de overige naasten over mijn komst en zorg dat iedereen die bij het regelgesprek aanwezig wil zijn, er dan ook is.